28 syyskuun, 2021

Kuukauden henkilö: liiketoimintajohtaja Mari Koivisto

Pyhtäällä asuva Mari Koivisto toimii Metsän Woiman liiketoimintajohtajana. Luontoa rakastavalla Marilla on juuret sahateollisuudessa, ja hänen perheeseensä kuuluu mies, kaksi aikuista lasta sekä kaksi koiraa.

Yrittäjänä toimiva tekniikan insinööri

Metsäalalla työskentely ei ollut nuorempana Marille mikään itsestäänselvä vaihtoehto, vaan hän päätyikin alalle niin sanotusti sattumien kautta. Kotkan puutalousopisto tarjosi kuitenkin teknillisistä aloista kiinnostuneelle nuorelle Marille oivan opintopolun, jonka myötä hän kouluttautui tekniikan insinööriksi puutekniikan alalta.

“Luonnossa liikun joka päivä ja rakastan luontoa, mutta ei minulla ole oikeastaan mitään erityistä syytä, miksi hakeuduin alalle.”

Opiskeluiden jälkeen Mari työskenteli 17 vuotta sahateollisuuden parissa omassa yrityksessään, jonka myötä hän oppi myös yrittämisen tarjoamat ilot ja murheen aiheet. Yrittäjäperheessä kasvaneelle Marille yrittäjyys on ollut jo nuoresta lähtien luonteva vaihtoehto palkkatyön rinnalle.

“Mulla onkin sellainen motto tavallaan ollut, että ‘työt on tehtävä kunnolla, olit sitten yrittäjä tai palkansaaja’.”

Käytännön korkeakoulu kiertotalouden saloihin

Vuonna 2011 yrittäjyys vaihtui palkkatyöhön, kun Mari siirtyi metsäpalveluasiantuntijaksi L&T Biowatille, jossa hän tutustui Juhoon ja Tomiin. Metsäpalveluasiantuntijan rooli ei kuitenkaan ollut Marille se omin, joten hetken roolissa toimimisen jälkeen hän siirtyi logistiikan puolelle toimimaan yrityksen logistiikkaesimiehenä. Lisäksi viimeisenä vuotenaan Biowatin alaisena Mari toimi tuonnin ostopäällikkönä.

“Tuolloin Biowatilla tuontitoimintaa aloiteltiin, ja vastasin yhdessä Tomin sekä osittain Juhon kanssa tuonnista – se oli ihan onnistunut juttu silloin.”

Vuonna 2014 Mari siirtyi liiketoimintapäälliköksi Hyötypaperi Oy:hyn, joka kuuluu nykyisin Encore-konserniin. Hyötypaperi toimi Marille ikään kuin jätealan korkeakouluna, koska hänelle tuli yrityksessä toimiessaan tutuksi jätteiden hankinta ja tuotanto sekä voimalaitoksen toiminta – eli koko ketju.

“Hyötypaperilla opin paljon, ja noita oppeja olen Metsän Woimassa käyttänyt paljon hyväkseni.”

2017 Mari jäi pois Hyötypaperin hommista keskittyäkseen perheyrityksen toimintaan. Ei mennyt kuitenkaan kauaakaan, kun Pallaksella vaeltamassa ollut Mari sai työtarjouspuhelun Biowatin aikaiselta tutultaan – Juholta. Marin ensireaktio Juhon työtarjoukseen oli, että metsäala ei olisi enää se hänen juttu, mutta asiaa enemmän pohdittuaan ja Juhon sekä Tomin kanssa lisää juteltuaan, hän suostui lähtemään mukaan Metsän Woiman toimintaan.

“Luottamus Juhoon ja Tomiin on alusta alkaen ollut täysi satanen – ja on vielä enemmän jos vaan voi olla.”

Metsän Woima
Vapaa-ajallaan Mari viihtyy liikunnan parissa.

Vahvuuksina bioenergian ja jätealan tuntemus

Mari johtaa Metsän Woiman kiertotalousliiketoimintaa. Bioenergian puolella hän on esimerkiksi sopimusneuvotteluissa mukana ja lisäksi Marilla on muutama oma laitos, joiden asioista hän vastaa. Marin toiminta kuitenkin siirtyy enenevissä määrin jätepuolelle, jossa hän vastaa koko toiminnasta, kuten raaka-aineen hankinnasta ja voimalaitospäästä sekä polttojätteiden toimitusketjusta. Bioenergian ja jätealan tuntemus onkin yksi Marin vahvuuksista, koska varsinkin jätealalla hänen kaltaiset poikkitieteelliset henkilöt ovat harvassa.

Kiertotalouden parissa työskenneltäessä on tärkeä osata koko ajan ennakoida maailman menoa, sillä kiertotalous luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Marin toimenkuvaan kuuluukin myös paljon pohtia asioita ennalta, kuten minkälainen maailma voisi olla vaikkapa 5 vuoden päästä – ja miten Metsän Woima voi siihen vastata.

“Ennakointi on aika tärkeä osa työtäni, ja siksi olen paljon uusissa projekteissa mukana.”

Liikunta tarjoaa Marille kilpailua ja mielenhallintaa

Vapaa-ajallaan Marin aika menee pitkälti liikunnan parissa. Aikanaan kilpaurheilijana toimineelle Marille urheilu on aina ollut todella tärkeätä. Hän harrastaa muun muassa thriathlonia, jossa hän pyrkii vuosittain kilpailemaan sekä karatea, joka toimii Marille mielenhallinnan ja liikunnan yhdistelmänä.

Lisäksi rakkaana harrastuksena meren äärellä kasvaneelle Marille on purjehdus, jota hän harrastaa perheen kanssa.

“Purjehdus on itselleni sellainen henkireikä. Kun hyppää veneeseen, niin kaikki muu on turhaa paitsi purjehdus.”

Lue lisää tuoreita uutisia ja tarinoita bioenergia- ja kiertotalouden maailmasta:

Piditkö artikkelista? Jaa se myös muille!