31 elokuun, 2021

Kuukauden henkilö: logistiikkajohtaja Tomi Bremer

Metsän Woiman logistiikkajohtajana toimiva Tomi Bremer asuu perheensä kanssa Hyvinkäällä. Logistiikan puolesta hyvällä sijainnilla sijaitsevasta kaupungista onkin muodostunut eräänlainen Metsän Woiman hermokeskus, mutta käytännössä tuo hermokeskus liikkuu paljon ympäri Suomea töitä tekevän Tomin mukana. Tomin perheeseen kuuluu vaimo, kaksi poikaa sekä koira.

Syntynyt alalle

Tomin ja metsäalan yhteinen taival alkoi jo hänen ollessa kahdeksanvuotias, kun hän kesä- ja talvilomillaan puuhaili apulaisen roolissa sukulaistensa tilalla Vihdissä. Voisikin melkein sanoa, että hän on kuin syntynyt alalle.

Nuorena poikana Tomi oli mm. kenttäsirkkelissä vastaanottamassa lautoja ja sahapintoja, ja hoiti navetassa lehmiä ja monia muita eläimiä sekä teki viljahommia. Metsätaloutta aikanaan opiskelleelta Tomilta löytyy takataskusta myös metsurin paperit.

“Nuorena minulla oli kaksi vaihtoehtoa – joko maatalous tai metsätalous. Meillä kun ei ollut perheessä omaa maatilaa, niin se oli se metsätalous, joka vei opiskelumielessä mennessään. Niissä hommissa on sitten koko ura mennyt.”

Oma ura kehittyi bioenergia-alan kehityksen mukana

Varsinaista alan työkokemusta Tomille on kertynyt 25 vuotta. Pisimmän rupeaman tuosta ajasta hän työskenteli aikanaan Metsäliiton perustamassa Biowatissa, jossa hän aloitti vuonna 1997. Bioenergia-ala oli tuohon aikaan vasta heräämässä parhaimpaan kukkaansa ja yrityksen toiminta olikin eksponentiaalista kasvua vuosittain.

“Biowatti oli innostava organisaatio ja aika oli erittäin palkitsevaa – se oli hienoa aikaa!”

Matkan varrella Biowatti myytiin Lassila & Tikanojalle, jonka myötä Tomin ja muiden yrityksen työntekijöiden vastuualueet kasvoivat roimasti. Alunperin Biowatin logistiikasta vastuussa ollut Tomi sai vastuulleen myös kiertotalouden kaukologistiikan – eli täysin autokuormin tapahtuvan runkoliikenteen. Tomin työrupeaman aikana hänen tiiminsä vastuulla oli noin 200 yhdistelmäkuormaa päivässä. Lisäksi Tomi vastasi yrityksen tietojärjestelmistä, jotka käytännössä rakennettiin tyhjästä.

“Kun tiesi kaiken, mitä kentällä tapahtuu, niin oli helppo tuoda uusia systeemejä toimintaan mukaan. Bioenergia-ihmisenä huomasin, että logistiset ratkaisut toimivat tismalleen samalla tavalla jätelogistiikassa. Suurin operointi tapahtuu teknisillä laitteilla ja viestimien kautta niin, että et ikään kuin näe itse tuotetta. Jätekuorman ohjaus tapahtui samalla tavalla kuin bionenergiankin – sähköisesti.”

Biowatista Tomi lähti vuonna 2015, kun häntä pyydettiin mukaan Kuljetus ja Maansiirto Viidan johtotehtäviin. Menestys ei kuitenkaan ollut sitä mitä omistaja toivoi – eikä Tomi ollut parhaimmillaan niissä tehtävissä. Siellä hän ei päässyt toteuttamaan itseään omalla tavallaan. Niinpä Tomin ja yrityksen tiet erkanivat vuonna 2017. Yhteistyö vanhan työnantajan kanssa on kuitenkin säilynyt kiinteistötöiden ja kansainvälisen käsipallon merkeissä.

“Olen erittäin kiitollinen, että minut houkuteltiin yritykseen töihin, koska en varmasti muuten olisi Metsän Woiman kuvioissa nyt mukana. Biowatista en varmasti olisi lähtenyt pois kulumallakaan, jos ei olisi ollut näkyä jostain uudesta.”

Metsän Woima
Tomi nauttii siitä, kun hän pääsee olemaan mukana siellä missä tapahtuu.

Nykytehtävä Metsän Woimalla on unelmien täyttymys

Ison ja merkittävän työrupeaman lisäksi Biowatti tarjosi Tomille tiimin ja työkaverit, joiden kanssa Metsän Woima on rakennettu siihen pisteeseen, missä se tänä päivänä on. Tomin, Juhon ja Marin tiimi loi jo Biowatin aikana ympärilleen erinomaiset puitteet, ja nykyään tuo tiimi säätelee oman yrityksensä työskentelytavat ja työkulttuuriin parhaaksi näkemällään tavalla.

“Tiimimme vastuualueet on jaettu siten, että jokainen on siinä roolissa, missä hän on itse parhaimmillaan. Minullakin on ollut itse paljon alaisia vuosien varrella, niin parasta on se, kun löytää persoonan parhaat vahvuudet – ja saa vielä itse henkilön innostumaan niistä. Olen yrittänyt korostaa tätä omille kollegoille, alaisille ja partnereille ja ylipäätään koko toimitusketjun tiimille.”

Ne jotka Tomin tuntevat, tietävät, että hän innostuu asiasta kuin asiasta ja eritoten uuden tuomista haasteista. Miehen vahvuusalueina voisikin sanoa olevan erityisesti logistiikka, mutta myös operaatioiden johtaminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Tomi olisi valmis myös osallistumaan kentällä tapahtuvaan työhön. Hän onkin ihmisten kanssa toimeentuleva persoona, ja on esimerkiksi usein opastamassa sekä kouluttamassa Metsän Woiman kuljettajia paikan päällä.

“Rakastan tehdä nopeita päätöksiä, ja rakastan olla mukana operaatiossa siellä missä tapahtuu.”

Tomilla on kautta aikojen ollut palava halu olla mukana omistamassa yhtiötä, jolle hän tekee töitä. Lisäksi hän on aina halunnut olla mukana tekemässä päätöksiä sellaisena, kuin hän itse näkee parhaaksi. Päätöksiä, joissa otetaan kokonaisuus huomioon, eli asiakkaat, partnerit ja ylipäätään jokainen osallisena oleva ihminen. Tätä hän on Metsän Woimassa Juhon ja Marin kanssa päässyt toteuttamaan. Voisikin siis sanoa, että Metsän Woima ja Tomin rooli yrityksessä on hänen unelmiensa täyttymys.

Urheiluhullu, joka nauttii luonnosta liikkumisesta

Metsän Woiman yhtenä arvona on aktiivisuus. Tämä ei tarkoita pelkästään työhön liittyvää aktiivisuutta, vaan kukin tiimin jäsen on aktiivinen myös vapaa-ajallaan. Tomilta löytyykin taustaa nappulavuosien jalkapallon ja jääkiekon lisäksi itsepuolustuslajien parissa. Nuorempana hän harrasti pitkään judoa, jonka myötä Tomi toimi varusmiespalveluksessa ollessaan myös laskuvarjojääkärien itsepuolustuskouluttajana.

“En varmaan laskuvarjojääkäreihin olisi päässyt, jos ei olisi löytynyt kovaa urheilukipinää tavoitteen saavuttamiseksi.”

Elämänkokemusta on kertynyt myös ulkomailta. Erityisen rakkaita muistoja löytyy Englannista, missä hän työskenteli Lake Districtin kansallispuistossa luonnonsuojelun ja maatalouden parissa.

”Tuolloin Riggindalen laaksossa liiteli Englannin ainoa pesivä maakotkapari.”

Myös Israelissa on hikoiltu yhpäristön hoidon ja paikallisen jätehuollon parissa ja siellä on vietetty myös häämatkaa työn merkeissä.

”Ehkä parasta kokemuksissa on ihmiset ja elämä sellaisenaan.”

Tomille on myös vuosien varrella kertynyt kokemusta luottamustehtävistä urheiluseuran johtamisessa. Hänen poikansa harrastivat nuorempina kilpauintia, joten sitä myötä Tomi oli uimaseuran toiminnassa vuosia mukana.

Tänä päivänä kuitenkin tärkein Tomin harrastuksista on luonto ja sen tarjoamat puitteet. Luontoon liittyvät harrastukset ovat ne, jotka häntä eniten säväyttävät. Oli kyse liikkumisesta sitten vesillä tai metsässä, maastopyörällä tai reppu selässä.

“Minulla on tapana sanoa kollegoille, kun aamupäivisin käyn koiran kanssa lenkillä metsässä, että: ‘olen täällä metsäkonttorissa nyt hoitamassa puhelinhommia’.”

Urheiluhulluksi itseään tituleeraavan Tomin kunto ja kestävyys ovatkin parantuneet Metsän Woiman myötä ja kilotkin ovat karisseet vähitellen.

“Tästä kiitos meidän triathlonisteille Juholle ja Marille, jotka ovat kannustaneet kovasti – eikä vähiten heidän viikkopalavereissa jakamillaan harrastus- tai kisamatkakertomuksillaan. Hyvän tiimin kanssa uskaltaa kohdata kaikki haasteet!”

Lue lisää tuoreita uutisia ja tarinoita bioenergia- ja kiertotalouden maailmasta:

Piditkö artikkelista? Jaa se myös muille!