31 tammikuun, 2024

Kuukauden henkilö – Metsäasiantuntija Juha Huttunen

Parkkuun tuoksu veti metsään

”Metsäalalle tiesin hakeutuvani jo pienenä kun olin isän matkassa parkkuutyömailla vuonna 1972. Muistan vieläkin parkin tuoksun, kun kaksimetrisiä parkkasivat ristikolle,” Juha kertoo. ”Metsä on minulle ollut työ- ja vapaa-ajan paikka koko elämäni ajan. Töitä sahan kanssa olen tehnyt myös Ruotsissa ja Saksassa.”
Lapin kotimetsiä
Vuonna 1981 Juha pääsi ensimmäistä kertaa metsäalan hommiin istuttaen taimia Metsähallitukselle. Kun Juha sittemmin valmistui Sodankylän metsurikoulusta vuonna 1984, metsäalan haaveet konkretisoituivat entisestään. Juha on kirjaimellisesti raivannut tiensä metsän siimekseen: ”Valmistuttuani metsurikoulusta olin 16 vuotta moottori- ja raivaussahan varressa.” Nyt metsäalan sydämessä on vietetty jo 40 vuotta.

Työpaikkana Metsän Woima on ollut ”rehellisesti sanottuna, parhaimmasta päästä”

Kun Metsän Woima laajensi operiaatioitaan pohjoiseen, Juhalla oli jo tiedossa, että hänellä olisi mahdollisuus hypätä uusiin haasteisiin. ”Olin jo keskustellut Vesterin Heikin kanssa, joka kyseli olisinko halukas aloittamaan projektin hänen ja loistavan tiimin kanssa. Heikin olin tuntenut pitkältä ajalta ja tiesin, että kun Heikki jotakin kysyy, niin silloin ollaan tosissaan homman suhteen,” Juha naurahtaa. Hommat lähtivätkin pyörimään sutjakkaasti, kun pohjoisen alueet ovat Juhalle kotikenttää.

Työpaikkana Juha kuvailee Metsän Woimaa ”rehellisesti sanottuna, parhaimmasta päästä.” Työympäristössä on eritoten miellyttänyt mahdollisuus toteuttaa itseään ja keskittyä olennaiseen omalla työtontillaan.

Metsäteollisuuden haasteet ja toiveet

Metsäteollisuudessa nousut ja laskut ovat tyypillisiä, tuoden oman suolan ja haasteellisuuden työympäristöön. ”Odotukseni ja toiveeni olisi, että voisimme vastata kaikkiin odotuksiin metsäteollisuuden alalla, unohtamatta luontoa. Minua kiinnostaa jatkuvat haasteet ja suunnittelu minne mikäkin puutavaralaji saadaan menemään,” Juha kertoo.

Lapin maastossa hyvillä menopeleillä päästään metsän siimekseen

Metsurin tarinaa

Juhan intohimo metsää kohtaan ei pääty työajan jälkeen. Vapaa-ajallaan Juha viettää aikaa metsässä joko muuten vain liikkuen tai onki repussa. ”Metsästys kuului myös harrastuksiini todella läheisesti vuosikymmenet, mutta nykyisin voin kannon päässä ihailla metson syyssoidintakin ilman, että pyssy laukeaisi. Ennen kirjoittelin myös paljon ja uskon että joku päivä vielä, kun se hetki koittaa, tartun taas kynään ja kirjoitan vähän pitemmän stoorin.”

Piditkö artikkelista? Jaa se myös muille!