3 tammikuun, 2023

Kokkolan Energia ja Metsän Woima yhteistyöhön metsäenergiapuun ja -hakkeen hankinnassa  

Kokkolan Energia Oy ja Metsän Woima Oy ovat allekirjoittaneet pitkäaikaisen sopimuksen paikallisen metsäenergian hankinnasta. Sopimuksen mukaisesti Metsän Woima Oy hankkii Kokkolan Energialle metsäenergiapuuta ja -haketta lähialueen metsistä pysty- ja hankintakaupoilla.

– Huoltovarmuus on heikentynyt merkittävästi turvetuotannon voimakkaan supistumisen vuoksi ja Metsän Woiman kanssa tehty puunhankintasopimus on meille erittäin merkittävä toimintavarmuuden parannus, toteaa Kokkolan Energian polttoainepäällikkö Petri Ahokangas.

— Sopimus laajentaa Kokkolan Energian roolia tienvarsivarastointiin saakka ja parantaa sitä kautta kykyämme reagoida nopeammin polttoainetarpeen äkillisiin muutoksiin.

 

Uusi puunhankintaorganisaatio Kokkolan Energian tarpeisiin

Metsän Woima Oy rakentaa Kokkolan ja lähikuntien alueelle Kokkolan Energian puunhankintaa varten uuden puunhankintaorganisaation.

– Ensimmäiset rekrytoinnit on tehty ja parhaillaan neuvotellaan alueen urakoitsijoiden kanssa hakkuu- ja kuljetuslogistiikan käynnistämisestä, toteaa metsäjohtaja Heikki Vesteri Metsän Woima Oy:stä.

Kokkolan Energia merkittävänä paikallisena metsäenergian käyttökohteena yhdistettynä Metsän Woiman osaamiseen energiapuun hankkijana on erinomainen lähtökohta puunhankinnan kehittämiseen.

– Energiapuun käyttäjän näkyvyyden lisääntyminen hankinnan alkulähteille saakka aktivoi metsänomistajia varmasti tuomaan lisää energiapuuta markkinoille, arvio Vesteri.

Toimitusjohtaja Juho Haukkala Metsän Woima Oy:stä kertoo sopimuksen olevan mielenkiintoinen haaste yhtiölle.

– Meille asetetut hankintatavoitteet ovat kovat, mutta olen levollisin mielin, koska tiimimme kokemus energiapuun hankinnasta ja logistiikasta on alan kärkeä.

 

Tavoitteet uusiutuvan energian kasvattamisessa

Kokkolan Energian tavoite on kasvattaa metsähakkeen käyttöä. Turpeen osuus Kokkolan Energian polttoainekäytöstä ehti laskea jo 30 %:iin, mutta Ukrainan kriisin vuoksi turpeen osuutta jouduttiin nostamaan noin 40 % tasolle.

Kokkolan Energian polttoainepäällikkö Petri Ahokankaan mukaan ainoa korvaava lämmön raaka-aine turpeelle on metsäenergiapuu, mutta sen saatavuudessa on ollut viime aikoina haastetta. Metsän Woiman hankintakapasiteetti tuo merkittävän lisäyksen nykyisten toimittajien rinnalle. Sen ansiosta Kokkolan Energia pystyy jatkamaan kohti strategista tavoitetta uusiutuvan energian kasvattamiseksi.

– Metsän Woiman halu sitoutua toimittamaan kaikki alueelta hankkimansa puu Kokkolan Energian käyttöön on meille hyvin tärkeä asia. Moni metsänomistaja on soittanut minulle kuluneen syksyn aikana ja toivonut mahdollisuutta toimittaa puuta juuri meille, Ahokangas kertoo.

Kokkolan Energian suoraosto on ollut jäissä lähes kaksi vuotta, sillä uudet säädökset energiatuotantoon käytetyn puun alkuperän hallitsemisesta ovat liian työläitä hallittavia voimalaitokselle.

– Tämä sopimus tarjoaa metsänomistajille nyt mahdollisuuden myydä puuta juuri ja vain Kokkolan Energialle, Ahokangas iloitsee.

 

Uusiutuvan energian kysyntä kasvussa

Uusituvan energian kysyntä kasvaa koko ajan Kokkolan teollisuusalueen kasvun ja uusien tehtaiden myötä.

— Emme jätä yhtään kiveä kääntämättä pystyäksemme vastaamaan asiakkaittemme uusiutuvan energian tarpeisiin, toteaa tuotantojohtaja Tommi Korpi Kokkolan Energialta.

Euroopassa oleva poikkeustila nopeutti kotimaisen energian saatavuuden varmistamisen tarvetta. 

– Kokkolan teollisuusalueella tuotetut mineraalijalosteet ja kemikaalit ovat erittäin korkean jalostusasteen tuotteita. Toimittamamme prosessihöyry on näiden tuotteiden valmistamisessa ratkaisevassa asemassa ja metsäenergian rooli höyryn tuottamiseksi on merkittävä vielä pitkälle tulevaisuuteen, Korpi päättää.


 

Kokkolan Energia Oy on Kokkolan kaupungin 100% omistama emoyhtiö, jolla on kaksi tytäryhtiötä: Kokkolan Energiaverkot Oy sekä Kokkolan Voima Oy. Kokkolan Energia Oy on asiakkaitaan ja omistajaansa palveleva, kehittyvä, täyden palvelun energiayhtiö. Toimintaamme kuuluu perinteinen sähkön, lämmön ja höyryn tuotanto, myynti ja jakelu. Osana toimintaamme ovat myös kehityshankkeet uusiutuvan energian alueella.

Metsän Woima Oy on kokeneiden bioenergia- ja kiertotalouden ammattilaisten perustama kasvuyritys. Toimitamme kiinteitä polttoaineita lämpö- ja voimalaitoksille Suomessa. Metsän Woima on operatiivisen johdon omistama itsenäinen ja riippumaton yritys, joka haluaa ja pystyy tekemään pitkäaikaista yhteistyötä minkä tahansa yrityksen kanssa.

Piditkö artikkelista? Jaa se myös muille!