Energiapuualan ensiaskeleita ja kasvun vuosia
“Vuosituhannen alussa energiapuuta puhuteltiin vielä kotitarvepuuna, käyttö oli laajemmin kaukolämmön tuotannossa paljon vähäisempää” Harri muistelee. Energiapuualalla on Suomessa pitkä historia, mutta vuosituhannen alussa käyttö oli paljon maltillisempaa. ”Omassa toimintaympäristössä energiapuun kysyntä lähti nousuun vuonna 2007, kun siirryin Hämeeseen. Ensimmainen ’buumi’ energiapuulle tapahtui 2007-2010, mutta vasta noin viisi vuotta sitten ala lähti todelliseen nousuun, kun uusia lämmityskattilainvestointeja saatiin käytöön,” Harri jatkaa ja päättää: ”Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet niin sanotusti hullunmyllyä.” Lisäksi turpeen käytön vähentyminen on lisännyt energiapuun menekkiä.
Kymmenen vuotta energiapuun parissa
Harrin metsä-ura alkoi hänen valmistuttuaan Seinäjoen Ammattikorkeakoulusta vuonna 2000. Seuraavat 14 vuotta Harri työskenteli eri metsänhoitoyhdistyksien palvelussa, jonka jälkeen hän on viettänyt noin 10 vuotta energiapuun parissa. ”Metsä-urani alku on tuttua kuunneltavaa. Kotoa kaikki mahti lähtee,” Harri naurahtaa. ”Isän puolesta ja suvun puolesta löytyi erinäisiä metsureita tai muita metsäkansan ammattilaisia – sekalaista seurakuntaa, mutta tällä oli selvästi vaikutteita uravalinnassani,” hän lisää.
Vuosien mittaan yhteistyön tärkeys metsäalan töissä on ollut erittäin pinnalla. ”Verkostot alan hommissa ovat aika vahvat ympäri maata, ja on tärkeää että osaamme istua yrittäjien, metsänomistajien sekä voimalaitosten kanssa samalla puolen pöytää,” Harri kommentoi.
Yhteistyöllä eteenpäin
Asiakaspalvelu on ollut Harille aina luonnollista, ja metsäasiantuntijana sitä tulee harjoitettua. Harri jatkaa: ”Tulin alunperin Metsän Woimalle koska koen, että pienikokoisempi yritys pystyy tarjoamaan asiakkailleen parempaa palvelua. Metsän Woimalla tiimihenkeä riittää, ja pidän, että täällä tehdään asioita yhdessä. Tämä pätee myös yhteistyöhön yrittäjien kanssa tässä työssä. Meidän tehtävä on olla välissä löytämässä ratkaisu joka on kaikille hyvä.”
Harri kuvailee työtänsä maratoonilajina. ”Tällä alalla ei ole pikavoittoja,” hän lisää.
Kestävää tulevaisuutta
Viime vuosien aikana puuhinnat ovat nousseet maailmanpoliittisen tilanteen seurauksena, mutta Harrin mielestä puuhinnan nousu voi olla hyväkin asia. ”Koemme siirtymää energiaomavaraisuuden puoleen, ja meillä on nyt tärkeä vaihe varmistaa paikkamme markkinoilla sekä mahdollistaa kestävää energiantuotantoa,” Harri kommentoi ja lisää: ”Tilanne käy kuumana.”
Metsä vie mennessään
”Aika paljon on aika nopeasti tapahtunut,” Harri päättää ja jatkaa: ”Vapaa-aikakin vie metsään metsästyksen, kalastuksen, ja metsänhoidon parissa. Työ vie mennessään, mutta onneksi se monesti vie metsään.”