15 syyskuun, 2023

Kuukauden henkilö – metsäasiantuntija Tatjana Eskolin

Metsän Woiman metsäasiantuntija Tatjana Eskolin on tehnyt koko työuransa piiriojan molemmin puolin luonnon parissa.

Koko työura luonnossa kehittyen

Salosta kotoisin olevan Tatjanan koulutus- ja työura ovat vaikuttavaa kuunneltavaa. Vuonna 1994 Mustialasta agrologiksi valmistunut. Tämän jälkeen hän teki maatalousalan töitä lomittajana, neuvojana sekä maatalousyrittäjänä noin 20 vuoden ajan Varsinais-Suomessa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Vuonna 2014 pitkä ura maataloudessa vaihtui uudelleenkoulutuksen myötä Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä metsätalousinsinööriksi. Siitä lähtien työt ovat olleet hänellä metsäasiantuntijan töitä: ensin yhdistyksellä nelisen vuotta eri puolilla maata ja vuodet 2019-2022 Tatjana toimi energiapuun parissa puunostajana Biowatilla sekä sittemmin Laanialla – toiminta-alueenaan Varsinais-Suomi ja Länsi-Uusimaa ruotsinkielisine alueineen.

Tatjanan valtavasta kehittymishalusta kertoo myös hänen kattava opintojen edistäminen töiden ohella. Metsätalousinsinöörin opintojen jälkeen hän opiskeli samasta aiheesta YAMK-tutkinnon biotalouden liiketoiminnan kehittämisen koulutusohjelmassa Hämeen AMK:ssa. Vuosi sitten hän on aloittanut töiden ohessa opinnot Turun kauppakorkeakoulussa valtiotieteen maisteriohjelmassa pääaineenaan tulevaisuudentutkimus.

“Kun tällainen yli viiskymppinen akka pääsee ensi yrittämällä englanninkieliseen maisteriohjelmaan kauppakorkeaan, niin ei sitä tilaisuutta voi jättää käyttämättä.”

 

Työ Metsän Woimalla on vapautta ja vastuuta luonnon ympärillä

Ennen Metsän Woimalle saapumista Tatjana oli tehnyt silloisessa työssään päätöksen, että haluaa hakeutua muualle töihin. Vanhan ja nykyisen kollegan Heikin jättäessä työnsä Tatjana halusi keskustella hänen kanssaan tulevaisuudesta. Päätös työpaikan vaihtamisesta perustuikin pitkälti vahvaan luottamukseen:

“Päätös perustui pitkälti minun ja Heikin väliseen luottamukseen – luotin Heikkiin ja luotan edelleen.”

Metsän Woiman toimintamallit ja kulttuuri ovat olleet hyvin paljon Tatjanan mieleen. Työssä kiehtovat vapaus ja vastuu, mutta myös työn monipuolisuus:

“Hyvältä maistuu. Meillä on olemassa tietyt raamit, joiden sisällä toimitaan itsenäisesti osana tiimiä. Täällä ei tarvitse yksin pähkäillä asioita, vaan on tiimin tuki kaikissa asioissa. Kunhan työt tulee tehtyä, niin saa itse päättää miten ja milloin työtään tekee.”

Yhdessä tekeminen ja kaverin auttaminen toistuvat sanapareina Tatjanan puhuessa työstään Metsän Woimalla. Työ on pitkälti itsenäistä tekemistä, jolloin on todella tärkeää, että tiukoissa tilanteissa on tarjolla kollegoiden tuki ja apu. Tatjana korostaa, että haketta on hankalaa saada laitokselle, jos ei tiiminä vedetä yhtä köyttä samaan suuntaan.

Kuten monella muullakin alan ihmisellä, myös Tatjanalla on vahva luontosuhde – luonnossa liikkuminen ja luonnon hyvinvoinnin ylläpitäminen motivoivat häntä työssä. Puiden halailua ei Tatjanan mukaan tarvitsekaan erikseen tehdä, kun luonnosta voi nauttia myös työaikana.

“Kun on se hieno maastotyöpäivä ja voi oikeasti olla tuolla mehtäsä, niin onhan se aika hienoa. Ja siitä vielä maksetaan, että saan käydä laittamassa kuitunauhaa metsään.”

Tatjana on luonnossa vietettyjen työvuosien aikana ymmärtänyt luonnon olevan viisaampi kuin mitä me ihmiset olemme, vaikka meillä ihmisillä on monenlaisia välineitä, joilla me koitamme siellä pärjätä. Hänen puheestaan todella kuulee syvän kunnioituksen luontoa ja sen voimia kohtaan. Tuota kunnioitusta ja luonnon monimuotoisuutta hän haluaa vaalia myös työssään ja varmistaa luonnon hyvinvoinnin myös tuleville sukupolville.

 

“Mitä enemmän mä teen, opin ja näen, niin sen enemmän mä kunnioitan luontoa.”

Metsäalan ammattilaisena ja tulevana tulevaisuudentutkijana Tatjanaa harmittaa kuitenkin metsiin liittyvän keskustelun polarisoituminen:

“Itsekin olen metsänomistaja ja minulla on pysyvä suojelualue omassa metsässä. Tiedän, että on useita vaihtoehtoja tehdä asioita luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.”

Tulevaisuudentutkimusta, liikuntaa, lukemista ja kulttuuria

Tatjanan työ metsäasiantuntijana on hektistä ja sosiaalista toimintaa. Työpäivät koostuvat yhteyksien pitämisestä puun myyjiin, tarjousten tekemisestä, maastokäynneistä ja logistiikan sekä puunkorjuun järjestelystä. Kiireisten päivien jälkeen omien asioiden tekeminen omassa rauhassa tuo Tatjanalle tarvittavaa vastapainoa.

Tällä hetkellä suurimman osan vapaa-ajastaan Tatjana käyttää kuitenkin opintoihin ja sitä kautta myös metsäkeskustelun seuraamiseen. Hän kokee, että vapaa-aikaa ja ammattia on paikoin mukavakin yhdistellä. Esimerkiksi viime kesänä oli Juupajoella Hyytiälän tutkimusasemalla vierailun yhteydessä mielenkiintoinen metsäinen taidenäyttely, jossa oli mukava käydä.

Lapsuudestaan saakka aktiiviliikkujaksi tunnustautuvan Tatjanan vapaa-aika menee kelin ja fiiliksen mukaan eri kestävyyslajien kanssa. Mahdollisuuksien mukaan myös teatteri ja live-musiikki vetävät puoleensa. Parasta vapaa-ajan aktiviteettien viettäminen on ystävien ja kahden tyttären kanssa erilaisilla kokoonpanoilla.

“Salossa kun asun, niin täällä on hyviä hiljaisia kyläteitä – kesällä voi ottaa fillarin alle, vesipullon sekä pankkikortin mukaan ja pyöräillä vaikkapa uimarannan kautta taidenäyttelyyn.”

Piditkö artikkelista? Jaa se myös muille!